Monday, April 11, 2011

Light Blueberry Cheese Cake

Resepi ni aku ambik dari blog HaSue ...yg terror buat kek tu...menarik jer resipi nya...lagipon bahan2 nya ada semuanya..jadi aku try ler...tapi kan rupanya aku lupa blueberry fillingku tinggil ciput jer....tapi sebab dah buat aku teruskan jugak ler...buat hari ahad jugak..cuaca kat luar mendung jer......budak2 tu smua masih tidur lagi....bertambah semangat la nak memulakan projek ku...sebab tak yg kacau...hehehehe...apa2 pon tg kepada penyumbang resepi kak HaSue....sedap kek nie.....

tgk tu blueberrynya ciput jer kan...hehehehe


Resepi Light Blueberry Cheese Cake

Sumber : HaSue

Bahan-bahan:
  • 300 ml susu segar
  • 6 keping keju kraft 
  • 3 biji telur gred A
  • 90g gula halus
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 110g mentega/ majerin  *aku guna butter sb nie jer yg stok yg ada..
  • Blueberry filling secukupnya
Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180c, gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahankan, panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. kacau sehingga cair dan masukkan mentega/majerin . Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur (kuning telur diletak di dalam bekas yang agak besar untuk 1 adunan)
  4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue ( adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan tidak tumpah)
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan  susu yg dipanaskan tadi, kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata.
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan.
  9. Ambil loyang yang sudah digriskan tadi dan masukkan 2 senduk adunan, picitkan blueberry filling ( gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya) dengan bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu, cendukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 hingga aduanan habis.
  11. Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang yang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak ( bergantung pada jenis oven )
suda siap utk aku  serahkan  kepada jiranku.......kerana...

kek jiranku sudah sampai dahulu di depan pagar......kek coklat kukus dr jiran...

Pengat Labu...

lama gak tak update blog...buzy..huhuhuhu.....jadi masak pon slow sikit....ikut mood...tapi hujung minggu hari tu buat pengat labu....favorite husbandku....dia akan makan sampai licin.......budak2 tu tak suka pulak....aku tak der hal boleh jer layanz....pengat aku buat tak der ikut sukatan yang terperinci...main campak2 jer....mana2 yang kurang aku tambah ler...hehehehehe....so korang layanz jer la yer...

pengat labu....siap tu di ngappp...



Resepi Pengat Labu

Sumber : eima-ima.blogspot.com

Bahan-bahan ( untuk periuk 1 liter...:))

1/2 biji labu saiz sederhana -potong2
4 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan sagu- rendam kejap
1 cawan santan pekat
air separuh periuk  1L
sedikit daun pandan/ esen vanilla

Cara-cara

  1. Masukkan gula merah dan gula pasir kedalam air dan didihkan.
  2. Masukkan labu yang telah di potong2, daun pandan dan garam. Biarkan sehingga labu masak.
  3. Setelah itu masukkan santan pekat gaul sebati dan biarkan mendidih seketika.
  4. Akhir sekali masukkan sagu yang telah direndam dan kacau. Apabila sagu telah masak tutup api dan siap untuk d makan ....senang kan...hehehehe...
ni tuk aku....husband aku kena guna yg besar...heehehehe

Thursday, March 31, 2011

Kek Gulung Kasih

Minggu ni minggu bz..banyak kerja kena disiapkan...jadi masak2 pon kurang...berblog pon slow la jadi nya...n3 kali ni aku nak masukkan kek gulung kasih yang aku buat beberapa hari yang lepas,...dah licin pon....hehehehe..resepi ni aku CNP dr blog kak izah dan resepi asal dari kak Dayangjack, klu ikut dr kak DJ coraknya lain, tapi biasala aku malas..jadi aku buat satu color jer...hehehehe..sedap kek ni lembut....intinya aku letak fresh cream + blueberry filling....nasib baik berjaya...kulitnya cantik jer.....bangga kejap...hahahahaha......bahan-bahan pon senang jer...mcm tak percaya dah pandai  aku buat kek gulung nie...hehehe...selalunya aku main beli jer kat bakery...huhuhu..skarang boleh la buat sdiri.....tgk la hasilnya kat bawah...gamb tu my hubby yg ambik sb kamera kat atas..jd  ambik gamb guna hset la tu....heheheh
jadik kan....habis gulung jer trus potong....tak sabar dah nk makan...:D

Resepi Kek Gulung Kasih

Sumber : Dayangjack ; CNP dari izahMuffinLover

Bahan-bahan
  • 70g tepung gandum ( diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60g gula kastor
  • 60ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • pewarna merah, hijau dan kuning *aku guna merah jer...
 Cara-cara
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan semua bahan di atas kecuali minyak dan pewarna di dalam magkuk aunan kemudian outar hingga gebu.
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah,kuning dan hijau.
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian  tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning diatasnya. Tak perlu ditekan atau di ratakan. Tetapi kalau hendak buat corak lain pun boleh juga. *aku buat corak merah jer so aku paipkan jer atas aduanan tu...hehehehe...ni derhaka dr resepi asal...
  6. Kemudian bakarlah sehingga keperangan selama lebih kurang 20 minit (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit). Kepanasan bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek di atas baking paper dan sejukkan sebentar.
  8. Kemudian sapukan dengan jem /krim mengikut citarasa sendiri.
  9. Gulung kek dengan kemas.
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Selepas proses gulung siap...

Mcm tak caya jer...sama cam yg beli..sedap...aku dah pandai dah buat....hehehehehe

Sunday, March 20, 2011

Marble Cheese Brownies

Berjumpa lagi d n3 kali ni.....hari ni hari pertama budak2 memulakan sekolah setelah seminggu bercuti....jadi rutin ku bermula lagik la...setiap pagi mcm2 benda nak d siapkan & d pastikan...huhuhu.....kononnya semuanya okay....tetiba  time dah nak sampai  tadika .. terlintas d kepala hari ni kakak bawa apa ya ....aik...aik...mcm tak der jerk....huhuhuhuhu.....memang confirm aku terlupa siapkan bekal ........aduii......nampak nya aku kena belikan roti la nanti pas tu hantar blk g tadika...huhuhuhu....mcm mana la boleh lupa ni...teringat ayat kakak d depan pintu pagar sekolah tadi " ibu jgn lupa tau hantar bekal kakak, nanti kakak tak da makanan tau"...hahahaha...makanan ingat aje budak nie....

Semalam mood rajinku datang jadi blk je dr kipmart aku buat la Marble Cheese Brownies...resepi yang aku rasa dah nak setahun aku simpan nak cuba baru hari ni terlaksana...lama kan....hehehehehe....suka resepi ni sebab mcm senang jer pas 2 sedap....terbukti memang senang nak buat dan rasanya...sedap nyer......i like.....resepi ni dapat dari blog kak rinnchan..tq....
yang dah siap di potong2

Resepi Marble Cheese Brownies
Sumber: kak rinnchan

Bahan-bahan ( brownies)
250g butter
1 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan gula castor
3 biji telur
1/2 cawan susu cair - aku guna susu segar sb susu cair tak der..
1 1/2 tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara
  1. Cairkan butter . Masukkan sebuk koko dan gaul sebati.
  2. Dalam mangkuk lain handwisk telur gan gula sehingga sebati. Masukkan kedalam adunan butter + koko dan gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan susu cair dan gaul sehingga bati.
  4. Dalam mangkuk lain campurkan BP + SB + tepung gandum. Masukkan kedalam adunan butter + koko + susu cair sedikit demi demi dan gaul sehingga sebati.
  5. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan gaul sebati.
  6. Sediakan loyang berukuran 10"x10" dan alaskan dengan grease proof paper.  Biarkan  kertas berjuntai di kedua-dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies nanti.
  7. Panaskan oven dahulu 175 darjah cel. Tuang adunan kedalam loyang dan tinggalkan sedikit untuk membuat corak marble di atas cheese nanti.
  8. Bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.

Bahan-bahan Lapisan Cheese
250g cream cheese - biarkan pada suhu bilik
1 cawan gula kastor
1 biji telur

Cara-cara
  1. Puku cream cheese sehingga gebu.
  2. Masukkan gula dan puluk sehingga sebati.
  3. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.

*  Selepas 20 minit, keluarkan brownies dari oven.Tuangkan aduanan cheese tadi dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies tadi ke atas lapisan cheese dan lorekkan ikut citarasa. Masukkan semula kedalam oven dan bakar lagi selama 15 minit atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong....:D

mcm nie la hasilnya pas baru kluar dr oven....sikit lagi nak rentung sb aku sibuk tgk mentor..hahhaha
Keluarkan dari loyang...



    Friday, March 18, 2011

    Salam jumaat...

    Salam jumaat.....hari ni n3 tiada kaitan dengan masak memasak.........pagi2 kul 8 lagi aku dah terpacak dalam kelas sb nak buat test tuk budak2 ku....penilaian semua kena settel minggu depan...maksud nya dan nak dekat minggu exam la nie...semua kerja2 tanda menanda pon kena di settelkan...menanda tu yang lemah..mcm2 jawapan budak2 ni bagi....huhuhuhu......banyak nya nak tanda sampai nak termuntah pon yea......tu la akibatnya klu tu tunda2 keja...hehehehe....ni sempat lagi upload blog ni...hahahahaha...bukan nya apa aku bosan gak ni d tahap maximum sb penat ...........penat tgk hasil keja budak ni yg bnyk tak memuaskan hati..lan diajar lain di buat nya..............sabo jer den.......

    
    pandangan dari tempat duduk ku.....
    kat cni la aku duduk klu tak der kelas, kiri, kanan,depan belakang..tak dapat nak tgk kwn2 lain...sb workstation ni tinggi dr aku...huhuhuhhuhu....klu nak tau org tu ada kena jerit baru tau ...klu ada yg jawab ada la tu org nye..klu tak tak der la tu....hehehehehehe......okalah aku kena stop..kena sambg buat keja kang tak siap pulak.....jumpa lagi  d n3 akan datang..entah apa2 je n3 kali ni......

    Wednesday, March 16, 2011

    Carrot Raisin Bun

    Minggu ni rajin sikit ..mengupload blog...hehehehe...ni nak bagi masuk aktiviti semalam bersama assistant kecilku.. carrot raisin bun...lembut roti ni......"sedap d makan begitu saja".......aku sua buat roti yang tak der inti sb anak2 aku ni klu ada intinya, nanti initi tu diorg korek buang...yang d makan nya roti nya jer...hampeh tul...ni kira first time la aku cuba buat roti nie...sedap dan aku suka sb roti guna carrot gan kismis.....cantik jer warna nya time siap uli.....mcm biasa la sb tak der BM aku belasah guna mixer...hehehehe.....nak uli tangan duii...tak larat den....tengok resepi ni dari blog Izahmuffin Lover sumber asal resepi ni dr kak hanamemories ......roti nya mcm menarik tu yg tergerak hati nak buat...lagi pon telur guna 1/2 biji jer...bukan apa sb stok telur kat umah tu tinggal 3 jer seingat aku...jadi tak boleh buat yg guna telur bnyk...hehehehehe....lgpun bhn2 lain semua ada.... kite CNP yea resepi nya kak hana....




     Resepi Carrot Raisin Bun

    Sumber asal : hanamemories; CNP dr IzahMuffinLover;

    Bahan-bahan
     300g tepung roti
    50g gula * ikut izah letak 70g
    2 sudu besar susu tepung
    2 besar majerin * guna butter sb majerinku habis :)
    6g yis kering
    1/2 biji telur
    1 sk bread improver
    100g carrot- potong kecil dan rebus empuk
    60g kismis
    90-100ml air @ susu segar * guna air sb dah letak susu tepung

    Bahan kastard * tak buat
    1 sudu besar tepung kastard
    1 sudu besar gula - boleh add klu nak manis lg
    1/2 cawan susu segar
    - kacau semua bahan atas api hingga pekat dan masukkan dalam piping bag utk paip atas roti.

    Untuk gliss
    susu segar + madu - sebelum bakar
    butter- selepas bakar

    Cara-cara
    1. Rebus carrot hingga empuk. Toskan dan blend@kisar carrot dengan setengah dari sukatan air.
    2. Klu guna BM masukkan bahan2 lain dan pilih menu doh. Onkan dan tunggu sehingga siap.
    3. Klu guna tangan, mulakan dengan mencampurkan bahan2 kering dahulu kemudian baru bahan2 yg basah. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga bahan menjadi kentaldan elastik. * aku guna kaedah nie...tuk mixer..:)
    4. Kemudian bulatkan doh dan tutup menggunakan plastik wrap. Biarkan kembang naik 2 kali ganda dr yg asal.* aku biar selama 1 jam...sb siapkan kerja lain dulu...hehehehe
    5. Keluarkan doh, tumbuk2 keluarkan angin. Bahagikan kepada bulat2 kecil  dan susunkan didalam loyang yg telah disapukan tepung@ butter.
    6. Biarkan doh naik dua kali ganda lagi. * aku biarkan sejam lagi....sambg buat keja lain lg...hehehe
    7. Panaskan oven dahulu pada suhu 170-180 darjah. Glisskan roti yg telah naik tadi dgn campuran susu segar dan juga madu agar berkilat.
    8. Kemudian paipkan kastard di atas roti. Bakar selama 15-20minit atau hingga keemasan.
    9. Keluarkan roti dr oven dan sapukan dgn butter agar roti nampak berkilat dan cantik..then siap tuk d makan...:)

    assistant kecilku.....

    assistant ku ..merupakan pelanggan pertamaku....
    loyang dah tak buat jdi letak dalam paper cup .....

    

    Span kek Miz

    Lepas makan semlm, aku trus buat resepi span kek yg adik aku bagi...senang jer...bahan2 pon ada...sesambil aku kemas dapur boleh la buat...hehehehehe...kejap jer buat nye .......boleh ler buat makan2 sambil tgk tv nanti.....gan ada la bekal budak2 ni bawa g umah babysiter cuti2 sekolah nie ...time buat ni keja aku asyik jerit2 jer...sebab askar aku yg dua org tu asyik duk tepi mixer jaga adunan...risau aku...tapi akhirnya berjaya jugak siap...

     
    Pandangan tepi
    Resepi Span kek Miz

    Sumber : eima-ima.blogspot.com

    Bahan- bahan

    110 tepung kek
    110 gula
    4 biji telur
    1 tbs esen vanilla
    3/4 baking powerder
    25g minyak jagung
    secubit garam

    Cara-cara
    1. Pukul telur + gula dalam 10minit.
    2. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi selama 1 minit.
    3. Campurkan tepung kek + baking powerder + garam, gaul sebati.
    4. Masukkan dalam adunan telur tadi sedikit demi sedikit dan gaul gunakan spatula dengankaedah kaup balik.
    5. Masukkan minyak jagung dan gaul menggunakan spatula sehingga sebati.
    6. Griskan loyang dan tuang aduanan ke dalam loyang berukuran 8".
    7. Masak selama 30minit pada suhu 180 darjah.
    8. Setelah masak, terbalikkan loyang diatas redai kek dan biarkan selam 5 minit sebelum terbalikkan semula bagi mengelakkan kek daripada turun semula or senang cerita kempis blk....
    Pandangan atas


    siap tuk dimakan selepas ..."klik".."klik"...hehehe