pisang pappek....saje nak kongsikan jenis masakan ni, dulu kat kg slalu je buat sb kat sana pisang murah ...mana main timbang2..20sen 3 biji slalunya....satu sisir tu dalam 1.50 ke 2.00 ringgit jer...kat cni semua nya timbang...mahal beb.....tapi di sebabkan dh lama tak mkan pisang pappek ni...beli jugak la ...5 ringgit tu satu sisir...nak buat ni senang jer tak der guna tepung2 or perasa2 lain..original pisang jer...hehehehe..tapi kena makan gan sambal la...sambal belacan..pelik kan...tapi sedap...pisang pon guna yg muda tau...bukan yg masak...tgk ler rupanya kat bawa....sedap d makan d waktu minum petang.....:)
| |
ni la rupanya pisang pappek.. |
Resepi Pisang Pappek
Sumber : eima-ima.blogspot.com
Bahan-bahan
- Pisang muda (terpulang nak banyak mana)
Cara-cara
- Kopek kulit pisang muda.
- Goreng bulat2 semua pisang sekejap.
- Ambil hulu lesung batu dan penyek2 kan pisang hingga dpt spt gambaran d atas.
- Goreng semula sehingga agak kekuningan. Angkat dan hidang bersama sambal belacan.
Sambal belacan
- cili padi
- 1 biji tomato
- 1 biji limau kasturi
- belacan
- garam
- gula
Cara-cara
- Tumbuk cili padi bersama garam dan belacan.
- Masukkan tomato yang telah dihiris2.
- Masukkan gula dan juga perahkan limau kasturi.siap..
|
Pisang pappek + Sambal belacan= sedap...hehehehe...tak berhenti selagi tak licin..:D |
salam, sayer baru jer buat pisang nih kat umah, konon2 nk jd org bujang pandai masak ar. last2 pisang tak jadi, sebab pakai pisang hampir masak (biorpon ader hijau2 skit). waaa.. - (percubaan pertama)
ReplyDelete*rindu makan pisang nih, slalu makan kat kg dlu* :(
salam fazlan...yea ker...ala sian nya...tak pe2 jgn sedih cuba lagi pastikan pisang tu muda yea....saya pon suka sangat mkn pisang nie....:)
ReplyDeletetu la, wish me luck~ *baru nak buat kali ke-2 nih* - siap beli pisang yang hijau kali nih. haha.
ReplyDeleteasal mana? tawau ka? :)
yg ni akak dah cuba buat dulu masa ko citer2 kat opis...sedap
ReplyDelete