Baru kluar dari oven.... |
hasilnya..gebu..sedapnya |
Resepi Roti Naik
Resepi Asal : Puan Asmahan Hanim via Nana Samat
Sumber kak HanaBahan-bahan
500g tepung gandum
1 biji kuning telur gred A
180 g gula halus
2.5 yis -hana lebihkan 1.5 g
113g majerin
37g minyak sapi@butter@ shortening ( guna shortening)
1 cawan air
1 biji telur + susu segar sapu sebelom bakar (susu segar habis jadi bancuh susu tepung + air...:D)
sedikit mentega utk sapuan lepas bakar
*kite letak Sedikit pewarna kuning sb nak roti color kuning2 gitu...
Cara-cara
1. Masukkan air, telur dan gula ke dalam breadmaker. Masukkan pula tepung
dan yis.
2. Settingkan Dough dan ONkan.
3. Bila doh dah bercampur, masukkan majerin dan jugak shortening. Biarkan
BM terus menguli lebih kurang 11/2 jam sehingga kembang dah siap.
4. Bahagikan doh kepada 20 bahagian. Bulat2kan dan susun ke dalam loyang.
5. Tutup roti dengan kain/plastik wrap sehingga naik sekali ganda lebih
kurang 30-40minit. Sapukan eggwash.
6. Bakar pada suhu 200 selama 15-20minit sehingga keperangan- hana bakar
suhu 170 selama 20 minit.
7. Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit butter supaya roti nampak
berkilat. Sejukkan atas redai. Bila dah sejuk simpan dalam bekas tertutup.
* resepi ni guna BM, tapi kite tak der BM....jadi kiter tukar uli guna mixer...( main belasah jer nasib baik mixer tu tak rosak pas uli roti ni...)
*kite letak Sedikit pewarna kuning sb nak roti color kuning2 gitu...
Cara-cara
1. Masukkan air, telur dan gula ke dalam breadmaker. Masukkan pula tepung
dan yis.
2. Settingkan Dough dan ONkan.
3. Bila doh dah bercampur, masukkan majerin dan jugak shortening. Biarkan
BM terus menguli lebih kurang 11/2 jam sehingga kembang dah siap.
4. Bahagikan doh kepada 20 bahagian. Bulat2kan dan susun ke dalam loyang.
5. Tutup roti dengan kain/plastik wrap sehingga naik sekali ganda lebih
kurang 30-40minit. Sapukan eggwash.
6. Bakar pada suhu 200 selama 15-20minit sehingga keperangan- hana bakar
suhu 170 selama 20 minit.
7. Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit butter supaya roti nampak
berkilat. Sejukkan atas redai. Bila dah sejuk simpan dalam bekas tertutup.
sebelum..... |
selepas... |
No comments:
Post a Comment