Wednesday, March 9, 2011

Apam Show White


N3 di pagi ni berkaitan dengan Apam..Apam snow White...cantik nama apam ni kan...tergoda dengan nama apam ni la aku baca resepinya......resepinya senang..sukatan dalam cawan..i like..:) ..buat 1/2 adunan jer...sbrnya aku dah buat bnyk kali resepi nie..tapi tak pernah pulak ambik gamb sb dulu mana ada blog...jadi yg ni aku ambik gamb pagi2 buta time slepas siapkan semua keperluan gan sarapan pagi lagipon budak2 dua org tu lum turun lagi...hehehehe...sempat lagi tu..apam nia aku buat semalam....buat sarapan pagi, tapi anak kecikku nak meggi goreng pulak....so ada dua menu la pulak pagi nie...nasib baik sempat semuanya......stop jap....nak sambg marking assignment...:)

kiter berjumpa semua....hehehe..penat making rehat jap..rehat boleh la update blog kan...kan...kan..kalau tak memang tak sempat jer nie....so layanz...resepi ni ambik dari blog kak hana...suka buat apam ni lembut jer..biarpon dah semalaman...kite CNP  yea resepinya kat cni yea kak hana....



apam snow white di pagi hari......


Resepi Apam Snow White

Resepi asal : qng10@ myresipi.com
Sumber : kak hana

Bahan-bahan 


3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 paket yis (11 g)- guna brand mauripan
2 cawan gula pasir
2 cawan nasi
3 cawan air
1/2 kelapa parut putih + sedikit garam ( kukus sekejap supaya tak cepat basi )


Cara- cara
  1. Masukkan semua bahan diatas keculai nasi, air dan kelapa. Gaul rata dan ketepikan sebentar.
  2. Kisar nasi dgn air sehingga betul2 hancur.
  3. Masukkan campuran kisaran nasi tadi ke dalam bekas tepung dan sebatikan.
  4. Perapkan selama sejam. Tutup bekas adunan dengan kain bersih/ tuala bersih.
  5. Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  6. Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Boleh letakkan pewarna kesukaan , kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana
apam yg lom d keluarkan d acuan nya lagi...hehehehe
suci dan murni gitu
 

No comments:

Post a Comment