Wednesday, March 16, 2011

Span kek Miz

Lepas makan semlm, aku trus buat resepi span kek yg adik aku bagi...senang jer...bahan2 pon ada...sesambil aku kemas dapur boleh la buat...hehehehehe...kejap jer buat nye .......boleh ler buat makan2 sambil tgk tv nanti.....gan ada la bekal budak2 ni bawa g umah babysiter cuti2 sekolah nie ...time buat ni keja aku asyik jerit2 jer...sebab askar aku yg dua org tu asyik duk tepi mixer jaga adunan...risau aku...tapi akhirnya berjaya jugak siap...

 
Pandangan tepi
Resepi Span kek Miz

Sumber : eima-ima.blogspot.com

Bahan- bahan

110 tepung kek
110 gula
4 biji telur
1 tbs esen vanilla
3/4 baking powerder
25g minyak jagung
secubit garam

Cara-cara
  1. Pukul telur + gula dalam 10minit.
  2. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi selama 1 minit.
  3. Campurkan tepung kek + baking powerder + garam, gaul sebati.
  4. Masukkan dalam adunan telur tadi sedikit demi sedikit dan gaul gunakan spatula dengankaedah kaup balik.
  5. Masukkan minyak jagung dan gaul menggunakan spatula sehingga sebati.
  6. Griskan loyang dan tuang aduanan ke dalam loyang berukuran 8".
  7. Masak selama 30minit pada suhu 180 darjah.
  8. Setelah masak, terbalikkan loyang diatas redai kek dan biarkan selam 5 minit sebelum terbalikkan semula bagi mengelakkan kek daripada turun semula or senang cerita kempis blk....
Pandangan atas


siap tuk dimakan selepas ..."klik".."klik"...hehehe

2 comments:

  1. kami wat ndak menjadik... so sad.. huk3.. kemek balik.. huk3...

    ReplyDelete
  2. cuba buat blk..pas tu ko ikut arahan no 8 tu,......cuba jaya la ba kan....

    ReplyDelete