Friday, August 19, 2011

Roti Jala

jom menjala...hehehehe..kononnye la...padahal aku pon tak reti...ni pon aku buat guna acuan yg mmg tak yah nak jala2....buat di ramdan jugak tuk buka puasa...cicah gan kuah kari ayam...perh...cayala...pandai dah nie....yg next nya tah bila la buat lagi eh....jom tgk resepi nya....


roti jala ku........hehehehe
RESEPI ROTI JALA
sumber : mat gebu


Bahan-bahannya:
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan + 3 camca besar air
2 camca besar mentega cair (mat guna minyak masak)
2 camca besar santan (mat guna susu cair)
Garamm secukup rasa
Beberapa titik perwarn kuning
Kuah kari, kuah gulai atau sambal tumis untuk mencicih
*


Cara-cara:
1.   Dalam satu bekas, masukkan semua bahan di atas kecuali yang bertanda (*), kacau rata dengan whisk hingga licin dan tapis, atau masukkan dalam alat pengisar dan kisar halus. Rehatkan sekejap dalam 15 minit.
2.   Lenser non-stick pan saiz 9 atau 10 inci dengan sedikit minyak. Isi adunan tadi dalam bekas membuat roti kirai, kemudian kiraikan atas pan tadi secara berangkai dan semua kiraian bersambung antara satu sama lain. Gunakan api sederhana. ( guna acuan roti jala yg main picit jer....hehehehe..)
3.   Kemudia bila permukaan roti kirai kelihatan pucat, boleh lah anda gulung atau lipat, selalunya mat lakukannya dalam kuali tu juga menggunakan sudip kayu kecil. Buat hingga siap dan hidangkan bersama kuah kegemaran anda, nak makan dengan serawa durian pun sedap...

Thursday, August 18, 2011

Puding Roti karamel...

...lama tak update blog.....dah bersawang2 dah.....keadaan tak mengizinkan...bnyk kerja lain yg dtg bertubi2 yg memerlukan perhatian yg lebih....resepi ni sbnrnya buat tuk buka puasa..puasa keberapa dah tak ingat..sebab nya sempat ambik gambar jer...hehehehe...buat time blk keja........dapat resepi ni dr blog kak dayangjack.....tq kak dayang...

puding roti karamel

Resepi Puding Roti Berkaramel
Sumber : dayangjack


Karamel :
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara :


Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.


Puding :
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara :
  1. Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan.
  2. Kemudian tapiskan.
  3. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas.
  4. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan.
  5. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda





Wednesday, June 8, 2011

Apam Dot Dot

N3 kali nie nak masukkan resepi apam dot dot...baru buat jumaat lepas....alhamdulillah berjaya, dah lama perap resepi nie...berjaya jugak membuatnya...suka apam nie comel2 jer...budak2 pon suka..letak inti kaya gan blueberry...buat pon senag jer tak susah....

Resepi Apam Dot Dot
Sumber : kak lilydvalley CNP dr blog  Kak Hana

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
 
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.


NOTE dr Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.

setelah siap semua nya....cantik jer ..hehehehe

posing jap......sb stelah siap ada tamu plak dtg.....sesuai betul ada la nak di hidangkan...:)

Wednesday, May 25, 2011

Pisang Pappek

pisang pappek....saje nak kongsikan jenis masakan ni, dulu kat kg slalu je buat sb kat sana pisang murah ...mana main timbang2..20sen 3 biji  slalunya....satu sisir tu dalam 1.50 ke 2.00 ringgit  jer...kat cni semua nya timbang...mahal beb.....tapi di sebabkan dh lama tak mkan pisang pappek ni...beli jugak la ...5 ringgit tu satu sisir...nak buat ni senang jer tak der guna tepung2 or perasa2 lain..original pisang jer...hehehehe..tapi kena makan gan sambal la...sambal belacan..pelik kan...tapi sedap...pisang pon guna yg muda tau...bukan yg masak...tgk ler rupanya kat bawa....sedap d makan d waktu minum petang.....:)
  
ni la rupanya pisang pappek..
Resepi Pisang Pappek
Sumber : eima-ima.blogspot.com

Bahan-bahan
  • Pisang muda (terpulang nak banyak mana)
Cara-cara
  1. Kopek kulit pisang muda.
  2. Goreng bulat2 semua pisang sekejap.
  3. Ambil hulu lesung batu dan penyek2 kan pisang hingga dpt spt gambaran d atas.
  4. Goreng semula sehingga agak kekuningan. Angkat dan hidang bersama sambal belacan.
Sambal belacan
  • cili padi
  • 1 biji tomato
  • 1 biji limau kasturi
  • belacan
  • garam 
  • gula
Cara-cara
  1. Tumbuk cili padi bersama garam dan belacan.
  2. Masukkan tomato yang telah dihiris2.
  3. Masukkan gula dan juga perahkan limau kasturi.siap..
Pisang pappek + Sambal belacan= sedap...hehehehe...tak berhenti selagi tak licin..:D

Tuesday, May 24, 2011

Muffin Pisang

lama dah tak update blog ni....slalu jer bz...bnyk tul yg nak d siapkan....n3 kali ni nak masukkan muffin pisang...dah bnyk kali buat...baru hari sempat upload gan ambik gamb...hehehe..ambik dari blog kak hana...tak sempat nak cleoteh panjang ada kerja lain menanti so direct to the point jer la eh...layanz...
Muffin pisang


Resepi Muffin pisang
Sumber : mamafahmi CNP from kak hana


Bahan-bahan
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  •  2/3 cawan gula
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 biji telur- hana buh 2 biji size S
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan yogurt plain
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 cawan pisang lenyek * guna pisang tanduk
 
Cara-cara
  1. Di dalam mangkuk yang besar, ayakkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam.Masukkan gula dan kacau menggunakan whisk.
  2. Di dalam mangkuk yang lain, satukan telur, minyak masak, yogurt plain dan esen vanilla.
  3. Tuangkan bancuhan telur ke dalam bahan kering dan gaulkan sekejap sahaja menggunakan whisk. Bancuhan akan kelihatan berketul-ketul.
  4. Masukkan pisang lenyek dan chip coklat. Kacau sebentar sahaja.
  5. Sudukan ke dalam acuan muffin yang telah dialas dengan cawan kertas.
  6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 15 hingga 20 minit.

Klik...klik lagi....ambik postion yg ok.....hehehehe
 
setia menunggu dari awal smapi dah siap..trus cop 2...ada plak tgn ayah ..isk....

Monday, May 9, 2011

Blended Orange Cake

Blended orange Cake n3 petang ni...terpanggil mencuba resepi ni sebab cara2 nya senang sgt tak yah guna mixer....hehehehe....bahannya pon ada...jadi terhasilah kek ni....tergoda dari blog kak hana....tq kak hana....kek ni time bakar harum semerbak jer.....smapi budak2tu asyik tanya dah masak blom tak sabar nak makan.....ada sejarah d sebalik membuat kek ni....sejarah yg tragis membuatkan aku terpaksa membuat adunan yg kedua...huhuhu....bukan hangus or salah tau.....semua nya betul sama seperti yang diarahkan...tetapi ketika nak mengeluarkan blender dari mesin nya...adunan tertumpah sb blender nya tersalah pusing....habis semuanya.....keja mengemas bertambah.......huhuhuhu......nak marah tapi sbkan husband yg punya kerja so sabor jer la....tp ku kuatkan jugak semangat selepas habis proses lap mengelap semua tumpahan...buat sekali lagik......usaha tangga kejayaan...hehehehe...akhirnya berhasil....

orange cake
 Resepi Blended Orange Cake
Sumber : Kak fida Myresipi ; CNP dr Kak hana


Bahan-bahan
  • 1 bji buah limau - hana perah ambil jus, kulit ambil yg kaler oren shj utk elakkan kek pahit
  • 1 cawan minyak - hana letak 1/2 cwn butter cair, 1/2 cwn myk msk biasa
  • 2 cawan gula halus- hana letak 11/4 cwn - next time nk kurangkan 1 cwn je
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum* - hana guna tepung SRF + 1sk baking powder
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
 
Cara-cara
  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.
  2. Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  3. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  5. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak. 


  





    Apam Gula Merah

    Apam....lama dah tergugat apam yg kak izah buat....akhirnya dapat jugak aku membuatnya...hehehe..buat time hari jumat blk rehat ...sempat lagi mengapam ...hehehe...sedap apam ni...suka....tq yea kak izah resepinya...kite CNP kat cni tau...:)

    Apam gula merah


    Resepi Apam Gula Merah
    Sumber :  Che'Iza MyR ; CNP dr Kak Izah


    Bahan-bahan 

    *1 cwn air
    *1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus ~ k.nor guna campuran nisan &  
       gula merah  
    *sehelai daun pandan

      2 cwn tepung  
      1 sk dry yeast  
      3/4 cwn air  
      3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )  
      secubit garam


        Cara-cara 

        1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
        2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
        3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
        4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
        5. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
        6. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam. 

        Apam..ooo apam...hehehe
        lagi...apam...jgn marah....

        Sunday, May 8, 2011

        Bakso

        Bakso...bakso...teringat waktu kat kg dulu time sekolah...selalu ada org jual bakso naik motorsikal dari satu kampung ke satu kampung.......murah jer rm 2...semangkuk...jadi klu nak makan tunggu jer ptg2 kat luar rumah ...smpai jer motor jual bakso......pa lagi trus lari bawa mangkuk gan duit rm 2...hehehehe...yg jual tu org indon...jd bakso nya sedap....huhuhuhu....kenangan lama.....aku suka sgt makan bakso..klu blk kg pon gi pasar tani mesti singgah jap makan bakso dulu baru balik..heheheh...... hujung minggu lepas aku buat bakso....ambik resepi dari blog kak hana...tq kak...citer CNP yea resepinya kat cni ...............layanz...
        Bakso....sedap d makan panas2....



        Resepi Bakso
        Sumber : Asal Chef Budi Boga@Sutomo; CNP dari blog hana

        Bahan- bahan


        60g sawi - celur dan dipotong * ganti gan kobis
        60g bihun - celur dan toskan
         
        60g mee kuning - celur dan toskan 
        1 sudu makan bawang goreng 
        1 sudu makan daun sup - cincang


        Uk Kuah@Sup 
        1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu  

        4 ulas bawang putih - cincang  
        1 sudu makan kicap cair  
        1 sudu makan btg saderi - cincang  
        1 sudu makan minyak - utk menumis  
        1 sudu teh garam  
        1 inci halia - ketuk (nih hana tambah)



        Utk Bebola Sapi@Bakso 
        400g daging lembu hancur  
        1 sudu makan tepung gandum  
        2 sudu makan tepung ubi  
        1 biji putih telur  
        1/4 sudu teh serbuk lada sulah  
        1/4 sudu teh garam 



        Bahan sampingan  
        Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau 
        sos tomato - tk ltk 
        kicap manis ABC


        Cara-cara
        1. Utk membuat bebola sapi@bakso- Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan. (hana masuk terus dalam kuah bakso)
        2. Utk membuat kuah - Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.
        3. Utk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.
        Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus.


        Layanz....bakso petang2....pergghhh..hehehe









            Thursday, May 5, 2011

            Bubur Jagung @ Barobok

            Lama tak update blog...skarang ni baru ada free sikit...so n3 kali ni  nak tayang bubur yang ku buat hujung minggu lepas....bubur jagung @ barobok..barobok tu sebenarnya nama khas dalam bahasa bugis bagi resepi ni...biasala kan aku kan bugis...hehehehe....bubur ni aku suka sangat...slalu klu kat kg mak aku buat satu periuk besar....bagi kat jiran2....perrrrhhh......memang berbaloi-baloi....so nak tgk cam mana hasilnya..tgk la kat bawa jer...layanz....
            kena ada sambal belacan br sedap...tempe goreng sajer jer atas permintaa putri kecilku...hehehe
            Resepi Bubur Jagung @ Barobok
            Sumber : eima-ima.blogspot.com

            Bahan-bahan:


            1 1/2 pot beras
            2 biji jagung batang- d sagat
            150g ayam -potong kecik2
            1 cawan santan pekat
            6 ulas bawang putih * dikisar
            sedikit lobak -potong dadu
            1 biji ketang-potong dadu ..klu nak lebih pun boleh
            1/2 sudu teh lada putih
            garam secukup rasa
            bawang goreng-utk hiasan
            daun sup-utk hiasan

            Cara-cara:
            1. Cuci beras dan masak dengan hingga air separuh periuk, macam nak buat bubur nasi.(periuk aku ni yg saiz 3L)
            2. Tumis bawang putih yg telah dikisar sehingga wangi dan kemudian masukkan ayam yang telah di potong dan masak sehingga separuh masak dan masukkan sedikit garam.
            3. Apablia beras dah nak jadi bubur masukkan jagung yang telah disagat dan juga ayam yang telah di tumis td kedalam periuk bubur. Masukkan juga kentang dan lobak.Biarkan bubur sehingga kentang dan lobak masak.
            4. Sekiranya bubur tersebut agak pekat kurang air bolehla tambah air sedikit. Setelah itu masukkan garam dan juga sebuk lada putih.
            5. Akhir sekali masukkan santan pekat dan tunggu sehingga mendidih. Dan Jangan lupa rasa dulu , kalau kurang garam boleh la tambah.
            6. Selepas itu, bolehla dihidangkan, Taburkan dengan daun sup dan juga bawang goreng. Boleh juga d makan dgn sambal belacan...sedap d makan panas2.
            Barobok.....huhuhu...sedap ni..lemak2 gitu...

            Lagi ....gamb barobok...lepas ni licin ni......

            Monday, April 11, 2011

            Light Blueberry Cheese Cake

            Resepi ni aku ambik dari blog HaSue ...yg terror buat kek tu...menarik jer resipi nya...lagipon bahan2 nya ada semuanya..jadi aku try ler...tapi kan rupanya aku lupa blueberry fillingku tinggil ciput jer....tapi sebab dah buat aku teruskan jugak ler...buat hari ahad jugak..cuaca kat luar mendung jer......budak2 tu smua masih tidur lagi....bertambah semangat la nak memulakan projek ku...sebab tak yg kacau...hehehehe...apa2 pon tg kepada penyumbang resepi kak HaSue....sedap kek nie.....

            tgk tu blueberrynya ciput jer kan...hehehehe


            Resepi Light Blueberry Cheese Cake

            Sumber : HaSue

            Bahan-bahan:
            • 300 ml susu segar
            • 6 keping keju kraft 
            • 3 biji telur gred A
            • 90g gula halus
            • 110g tepung gandum
            • 1 sudu kecil esen vanilla
            • 110g mentega/ majerin  *aku guna butter sb nie jer yg stok yg ada..
            • Blueberry filling secukupnya
            Cara-cara:
            1. Panaskan oven pada suhu 180c, gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
            2. Dengan api perlahankan, panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. kacau sehingga cair dan masukkan mentega/majerin . Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
            3. Asingkan putih dan kuning telur (kuning telur diletak di dalam bekas yang agak besar untuk 1 adunan)
            4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue ( adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan tidak tumpah)
            5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan  susu yg dipanaskan tadi, kacau perlahan.
            6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
            7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata.
            8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan.
            9. Ambil loyang yang sudah digriskan tadi dan masukkan 2 senduk adunan, picitkan blueberry filling ( gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya) dengan bulatan di sekeliling adunan.
            10. Setelah itu, cendukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 hingga aduanan habis.
            11. Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang yang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak ( bergantung pada jenis oven )
            suda siap utk aku  serahkan  kepada jiranku.......kerana...

            kek jiranku sudah sampai dahulu di depan pagar......kek coklat kukus dr jiran...