Tuesday, March 1, 2011

Kari Ikan

Malam semalam buat kari ikan merah......kebetulan baru dari KipMart Masai yang baru bukak....sesak sesesaknya...huhuhuhu..nasib baik sempat gak aku beli ikan....teringat hari tu terbaca blog kak hana buat kari tulang ikan....nampak sedap... jadi nak buat jugak la tapi kari isi ikan ler.....hehehehehe....kat cni mana la ada jual tulang ikan mcm kat jepun tu kan....hehehehhee..buat tak pedas jadi budak2 makan.....pagi2 nanti kuahnya boleh buat cicahroti jer.....hahaha senang kerja ....... 2 dalam 1 ......kak hana kiter CNP yea resepinya ..minta di halalkan yea...

Resepi Kari Ikan

Sumber : kak hana

Bahan-bahan
  • 300g tulang ikan dan kepala ikan ( kite ganti ikan merah )
  • 2 ulas bawang merah - tumbuk kemudian campurkan dgn kari jadikan pes
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 sk halba campur (biji sawi, jintan putih/kasar,halba)
  • 1 inci halia - ketuk
  • 2 sudu makan kari ikan
  • 1 sudu makan atau lebih cili kisar - jika ingin lebih pedas - hana x ltk
  • Rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih)
  • Bendi@tomato - ikut suka
  • Santan pekat
  • Daun kari
  • Air asam jawa@asam keping
  • Garam, gula@perisa
  • Air
Cara-cara
  • Basuh tulang ikan dengan jus lemon+air. Cuci bersih dan ketepikan.
  • Panaskan minyak. Tumis halba campur, rempah tumis, hirisan bawang besar, putih, halia ketuk dan daun kari. Tumis hingga naik bau.
  • Kecilkan api. Masukkan pes kari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan juga bawang merah tumbuk. Tumis sehingga pecah minyak.
  • Kemudian masukkan air, air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana. Jika suka, masukkan sayur2an seperti bendi n etc.
  • Kecilkan api. Masukkan santan pekat dan garam dan gula secukup rasa. Biarkan masak mendidih.
  • Siap utk dihidang.


1 comment:

  1. kak ir..kenapakah entry asyik sal makan ne??membuatkan diri menjadi lapar plak..dh la kat cni jarang jumpa suma ne..:)

    ReplyDelete