Resepi Kari Ikan
Sumber : kak hana
Bahan-bahan
- 300g tulang ikan dan kepala ikan ( kite ganti ikan merah )
- 2 ulas bawang merah - tumbuk kemudian campurkan dgn kari jadikan pes
- 1 biji bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1 sk halba campur (biji sawi, jintan putih/kasar,halba)
- 1 inci halia - ketuk
- 2 sudu makan kari ikan
- 1 sudu makan atau lebih cili kisar - jika ingin lebih pedas - hana x ltk
- Rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih)
- Bendi@tomato - ikut suka
- Santan pekat
- Daun kari
- Air asam jawa@asam keping
- Garam, gula@perisa
- Air
- Basuh tulang ikan dengan jus lemon+air. Cuci bersih dan ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis halba campur, rempah tumis, hirisan bawang besar, putih, halia ketuk dan daun kari. Tumis hingga naik bau.
- Kecilkan api. Masukkan pes kari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan juga bawang merah tumbuk. Tumis sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan air, air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana. Jika suka, masukkan sayur2an seperti bendi n etc.
- Kecilkan api. Masukkan santan pekat dan garam dan gula secukup rasa. Biarkan masak mendidih.
- Siap utk dihidang.
kak ir..kenapakah entry asyik sal makan ne??membuatkan diri menjadi lapar plak..dh la kat cni jarang jumpa suma ne..:)
ReplyDelete