Thursday, March 31, 2011

Kek Gulung Kasih

Minggu ni minggu bz..banyak kerja kena disiapkan...jadi masak2 pon kurang...berblog pon slow la jadi nya...n3 kali ni aku nak masukkan kek gulung kasih yang aku buat beberapa hari yang lepas,...dah licin pon....hehehehe..resepi ni aku CNP dr blog kak izah dan resepi asal dari kak Dayangjack, klu ikut dr kak DJ coraknya lain, tapi biasala aku malas..jadi aku buat satu color jer...hehehehe..sedap kek ni lembut....intinya aku letak fresh cream + blueberry filling....nasib baik berjaya...kulitnya cantik jer.....bangga kejap...hahahahaha......bahan-bahan pon senang jer...mcm tak percaya dah pandai  aku buat kek gulung nie...hehehe...selalunya aku main beli jer kat bakery...huhuhu..skarang boleh la buat sdiri.....tgk la hasilnya kat bawah...gamb tu my hubby yg ambik sb kamera kat atas..jd  ambik gamb guna hset la tu....heheheh
jadik kan....habis gulung jer trus potong....tak sabar dah nk makan...:D

Resepi Kek Gulung Kasih

Sumber : Dayangjack ; CNP dari izahMuffinLover

Bahan-bahan
  • 70g tepung gandum ( diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60g gula kastor
  • 60ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • pewarna merah, hijau dan kuning *aku guna merah jer...
 Cara-cara
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan semua bahan di atas kecuali minyak dan pewarna di dalam magkuk aunan kemudian outar hingga gebu.
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah,kuning dan hijau.
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian  tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning diatasnya. Tak perlu ditekan atau di ratakan. Tetapi kalau hendak buat corak lain pun boleh juga. *aku buat corak merah jer so aku paipkan jer atas aduanan tu...hehehehe...ni derhaka dr resepi asal...
  6. Kemudian bakarlah sehingga keperangan selama lebih kurang 20 minit (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit). Kepanasan bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek di atas baking paper dan sejukkan sebentar.
  8. Kemudian sapukan dengan jem /krim mengikut citarasa sendiri.
  9. Gulung kek dengan kemas.
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Selepas proses gulung siap...

Mcm tak caya jer...sama cam yg beli..sedap...aku dah pandai dah buat....hehehehehe

5 comments:

  1. wahhh..cantik kemas je gulungan tuu...terpikat melihatnya

    ReplyDelete
  2. hehehe..tq kak izah....kite pon tak percaya boleh buat...time gulung tu asyik fikir tertanggal ker tak..tertanggal ker tak....bedebar2 buat...hehehe..ni adalah hasil dr pembacaan dr blog kakak2 yg dah try...ambil pengalaman...hihihihi

    ReplyDelete
  3. salam eima,

    wah! terpegun jap akak tengok hasil gulungan kek eima nih...sgt cantik!!...tahniah yer...

    trm ksh sudi mencube resepi ni dan jangan serik utk buat lagi tau... :)

    ReplyDelete
  4. kak.. nak try resepi.. :) ehehe.. kak.. nak mohon izin share gamba kat fb :)

    ReplyDelete