Minggu ni rajin sikit ..mengupload blog...hehehehe...ni nak bagi masuk aktiviti semalam bersama assistant kecilku.. carrot raisin bun...lembut roti ni......"sedap d makan begitu saja".......aku sua buat roti yang tak der inti sb anak2 aku ni klu ada intinya, nanti initi tu diorg korek buang...yang d makan nya roti nya jer...hampeh tul...ni kira first time la aku cuba buat roti nie...sedap dan aku suka sb roti guna carrot gan kismis.....cantik jer warna nya time siap uli.....mcm biasa la sb tak der BM aku belasah guna mixer...hehehehe.....nak uli tangan duii...tak larat den....tengok resepi ni dari blog
Izahmuffin Lover sumber asal resepi ni dr kak
hanamemories ......roti nya mcm menarik tu yg tergerak hati nak buat...lagi pon telur guna 1/2 biji jer...bukan apa sb stok telur kat umah tu tinggal 3 jer seingat aku...jadi tak boleh buat yg guna telur bnyk...hehehehehe....lgpun bhn2 lain semua ada.... kite CNP yea resepi nya
kak hana....
Resepi Carrot Raisin Bun
Sumber asal :
hanamemories; CNP dr
IzahMuffinLover;
Bahan-bahan
300g tepung roti
50g gula
* ikut izah letak 70g
2 sudu besar susu tepung
2 besar majerin
* guna butter sb majerinku habis :)
6g yis kering
1/2 biji telur
1 sk bread improver
100g carrot- potong kecil dan rebus empuk
60g kismis
90-100ml air @ susu segar *
guna air sb dah letak susu tepung
Bahan kastard * tak buat
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula - boleh add klu nak manis lg
1/2 cawan susu segar
- kacau semua bahan atas api hingga pekat dan masukkan dalam piping bag utk paip atas roti.
Untuk gliss
susu segar + madu - sebelum bakar
butter- selepas bakar
Cara-cara
- Rebus carrot hingga empuk. Toskan dan blend@kisar carrot dengan setengah dari sukatan air.
- Klu guna BM masukkan bahan2 lain dan pilih menu doh. Onkan dan tunggu sehingga siap.
- Klu guna tangan, mulakan dengan mencampurkan bahan2 kering dahulu kemudian baru bahan2 yg basah. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga bahan menjadi kentaldan elastik. * aku guna kaedah nie...tuk mixer..:)
- Kemudian bulatkan doh dan tutup menggunakan plastik wrap. Biarkan kembang naik 2 kali ganda dr yg asal.* aku biar selama 1 jam...sb siapkan kerja lain dulu...hehehehe
- Keluarkan doh, tumbuk2 keluarkan angin. Bahagikan kepada bulat2 kecil dan susunkan didalam loyang yg telah disapukan tepung@ butter.
- Biarkan doh naik dua kali ganda lagi. * aku biarkan sejam lagi....sambg buat keja lain lg...hehehe
- Panaskan oven dahulu pada suhu 170-180 darjah. Glisskan roti yg telah naik tadi dgn campuran susu segar dan juga madu agar berkilat.
- Kemudian paipkan kastard di atas roti. Bakar selama 15-20minit atau hingga keemasan.
- Keluarkan roti dr oven dan sapukan dgn butter agar roti nampak berkilat dan cantik..then siap tuk d makan...:)
 |
assistant kecilku..... |
 |
assistant ku ..merupakan pelanggan pertamaku.... |
 |
loyang dah tak buat jdi letak dalam paper cup ..... |