Sunday, May 8, 2011

Bakso

Bakso...bakso...teringat waktu kat kg dulu time sekolah...selalu ada org jual bakso naik motorsikal dari satu kampung ke satu kampung.......murah jer rm 2...semangkuk...jadi klu nak makan tunggu jer ptg2 kat luar rumah ...smpai jer motor jual bakso......pa lagi trus lari bawa mangkuk gan duit rm 2...hehehehe...yg jual tu org indon...jd bakso nya sedap....huhuhuhu....kenangan lama.....aku suka sgt makan bakso..klu blk kg pon gi pasar tani mesti singgah jap makan bakso dulu baru balik..heheheh...... hujung minggu lepas aku buat bakso....ambik resepi dari blog kak hana...tq kak...citer CNP yea resepinya kat cni ...............layanz...
Bakso....sedap d makan panas2....



Resepi Bakso
Sumber : Asal Chef Budi Boga@Sutomo; CNP dari blog hana

Bahan- bahan


60g sawi - celur dan dipotong * ganti gan kobis
60g bihun - celur dan toskan
 
60g mee kuning - celur dan toskan 
1 sudu makan bawang goreng 
1 sudu makan daun sup - cincang


Uk Kuah@Sup 
1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu  

4 ulas bawang putih - cincang  
1 sudu makan kicap cair  
1 sudu makan btg saderi - cincang  
1 sudu makan minyak - utk menumis  
1 sudu teh garam  
1 inci halia - ketuk (nih hana tambah)



Utk Bebola Sapi@Bakso 
400g daging lembu hancur  
1 sudu makan tepung gandum  
2 sudu makan tepung ubi  
1 biji putih telur  
1/4 sudu teh serbuk lada sulah  
1/4 sudu teh garam 



Bahan sampingan  
Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau 
sos tomato - tk ltk 
kicap manis ABC


Cara-cara
  1. Utk membuat bebola sapi@bakso- Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan. (hana masuk terus dalam kuah bakso)
  2. Utk membuat kuah - Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.
  3. Utk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.
Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus.


Layanz....bakso petang2....pergghhh..hehehe









      1 comment: