Thursday, March 31, 2011

Kek Gulung Kasih

Minggu ni minggu bz..banyak kerja kena disiapkan...jadi masak2 pon kurang...berblog pon slow la jadi nya...n3 kali ni aku nak masukkan kek gulung kasih yang aku buat beberapa hari yang lepas,...dah licin pon....hehehehe..resepi ni aku CNP dr blog kak izah dan resepi asal dari kak Dayangjack, klu ikut dr kak DJ coraknya lain, tapi biasala aku malas..jadi aku buat satu color jer...hehehehe..sedap kek ni lembut....intinya aku letak fresh cream + blueberry filling....nasib baik berjaya...kulitnya cantik jer.....bangga kejap...hahahahaha......bahan-bahan pon senang jer...mcm tak percaya dah pandai  aku buat kek gulung nie...hehehe...selalunya aku main beli jer kat bakery...huhuhu..skarang boleh la buat sdiri.....tgk la hasilnya kat bawah...gamb tu my hubby yg ambik sb kamera kat atas..jd  ambik gamb guna hset la tu....heheheh
jadik kan....habis gulung jer trus potong....tak sabar dah nk makan...:D

Resepi Kek Gulung Kasih

Sumber : Dayangjack ; CNP dari izahMuffinLover

Bahan-bahan
  • 70g tepung gandum ( diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60g gula kastor
  • 60ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • pewarna merah, hijau dan kuning *aku guna merah jer...
 Cara-cara
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan semua bahan di atas kecuali minyak dan pewarna di dalam magkuk aunan kemudian outar hingga gebu.
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah,kuning dan hijau.
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian  tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning diatasnya. Tak perlu ditekan atau di ratakan. Tetapi kalau hendak buat corak lain pun boleh juga. *aku buat corak merah jer so aku paipkan jer atas aduanan tu...hehehehe...ni derhaka dr resepi asal...
  6. Kemudian bakarlah sehingga keperangan selama lebih kurang 20 minit (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit). Kepanasan bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek di atas baking paper dan sejukkan sebentar.
  8. Kemudian sapukan dengan jem /krim mengikut citarasa sendiri.
  9. Gulung kek dengan kemas.
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Selepas proses gulung siap...

Mcm tak caya jer...sama cam yg beli..sedap...aku dah pandai dah buat....hehehehehe

Sunday, March 20, 2011

Marble Cheese Brownies

Berjumpa lagi d n3 kali ni.....hari ni hari pertama budak2 memulakan sekolah setelah seminggu bercuti....jadi rutin ku bermula lagik la...setiap pagi mcm2 benda nak d siapkan & d pastikan...huhuhu.....kononnya semuanya okay....tetiba  time dah nak sampai  tadika .. terlintas d kepala hari ni kakak bawa apa ya ....aik...aik...mcm tak der jerk....huhuhuhuhu.....memang confirm aku terlupa siapkan bekal ........aduii......nampak nya aku kena belikan roti la nanti pas tu hantar blk g tadika...huhuhuhu....mcm mana la boleh lupa ni...teringat ayat kakak d depan pintu pagar sekolah tadi " ibu jgn lupa tau hantar bekal kakak, nanti kakak tak da makanan tau"...hahahaha...makanan ingat aje budak nie....

Semalam mood rajinku datang jadi blk je dr kipmart aku buat la Marble Cheese Brownies...resepi yang aku rasa dah nak setahun aku simpan nak cuba baru hari ni terlaksana...lama kan....hehehehehe....suka resepi ni sebab mcm senang jer pas 2 sedap....terbukti memang senang nak buat dan rasanya...sedap nyer......i like.....resepi ni dapat dari blog kak rinnchan..tq....
yang dah siap di potong2

Resepi Marble Cheese Brownies
Sumber: kak rinnchan

Bahan-bahan ( brownies)
250g butter
1 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan gula castor
3 biji telur
1/2 cawan susu cair - aku guna susu segar sb susu cair tak der..
1 1/2 tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara
  1. Cairkan butter . Masukkan sebuk koko dan gaul sebati.
  2. Dalam mangkuk lain handwisk telur gan gula sehingga sebati. Masukkan kedalam adunan butter + koko dan gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan susu cair dan gaul sehingga bati.
  4. Dalam mangkuk lain campurkan BP + SB + tepung gandum. Masukkan kedalam adunan butter + koko + susu cair sedikit demi demi dan gaul sehingga sebati.
  5. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan gaul sebati.
  6. Sediakan loyang berukuran 10"x10" dan alaskan dengan grease proof paper.  Biarkan  kertas berjuntai di kedua-dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies nanti.
  7. Panaskan oven dahulu 175 darjah cel. Tuang adunan kedalam loyang dan tinggalkan sedikit untuk membuat corak marble di atas cheese nanti.
  8. Bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.

Bahan-bahan Lapisan Cheese
250g cream cheese - biarkan pada suhu bilik
1 cawan gula kastor
1 biji telur

Cara-cara
  1. Puku cream cheese sehingga gebu.
  2. Masukkan gula dan puluk sehingga sebati.
  3. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.

*  Selepas 20 minit, keluarkan brownies dari oven.Tuangkan aduanan cheese tadi dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies tadi ke atas lapisan cheese dan lorekkan ikut citarasa. Masukkan semula kedalam oven dan bakar lagi selama 15 minit atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong....:D

mcm nie la hasilnya pas baru kluar dr oven....sikit lagi nak rentung sb aku sibuk tgk mentor..hahhaha
Keluarkan dari loyang...



    Friday, March 18, 2011

    Salam jumaat...

    Salam jumaat.....hari ni n3 tiada kaitan dengan masak memasak.........pagi2 kul 8 lagi aku dah terpacak dalam kelas sb nak buat test tuk budak2 ku....penilaian semua kena settel minggu depan...maksud nya dan nak dekat minggu exam la nie...semua kerja2 tanda menanda pon kena di settelkan...menanda tu yang lemah..mcm2 jawapan budak2 ni bagi....huhuhuhu......banyak nya nak tanda sampai nak termuntah pon yea......tu la akibatnya klu tu tunda2 keja...hehehehe....ni sempat lagi upload blog ni...hahahahaha...bukan nya apa aku bosan gak ni d tahap maximum sb penat ...........penat tgk hasil keja budak ni yg bnyk tak memuaskan hati..lan diajar lain di buat nya..............sabo jer den.......

    
    pandangan dari tempat duduk ku.....
    kat cni la aku duduk klu tak der kelas, kiri, kanan,depan belakang..tak dapat nak tgk kwn2 lain...sb workstation ni tinggi dr aku...huhuhuhhuhu....klu nak tau org tu ada kena jerit baru tau ...klu ada yg jawab ada la tu org nye..klu tak tak der la tu....hehehehehehe......okalah aku kena stop..kena sambg buat keja kang tak siap pulak.....jumpa lagi  d n3 akan datang..entah apa2 je n3 kali ni......

    Wednesday, March 16, 2011

    Carrot Raisin Bun

    Minggu ni rajin sikit ..mengupload blog...hehehehe...ni nak bagi masuk aktiviti semalam bersama assistant kecilku.. carrot raisin bun...lembut roti ni......"sedap d makan begitu saja".......aku sua buat roti yang tak der inti sb anak2 aku ni klu ada intinya, nanti initi tu diorg korek buang...yang d makan nya roti nya jer...hampeh tul...ni kira first time la aku cuba buat roti nie...sedap dan aku suka sb roti guna carrot gan kismis.....cantik jer warna nya time siap uli.....mcm biasa la sb tak der BM aku belasah guna mixer...hehehehe.....nak uli tangan duii...tak larat den....tengok resepi ni dari blog Izahmuffin Lover sumber asal resepi ni dr kak hanamemories ......roti nya mcm menarik tu yg tergerak hati nak buat...lagi pon telur guna 1/2 biji jer...bukan apa sb stok telur kat umah tu tinggal 3 jer seingat aku...jadi tak boleh buat yg guna telur bnyk...hehehehehe....lgpun bhn2 lain semua ada.... kite CNP yea resepi nya kak hana....




     Resepi Carrot Raisin Bun

    Sumber asal : hanamemories; CNP dr IzahMuffinLover;

    Bahan-bahan
     300g tepung roti
    50g gula * ikut izah letak 70g
    2 sudu besar susu tepung
    2 besar majerin * guna butter sb majerinku habis :)
    6g yis kering
    1/2 biji telur
    1 sk bread improver
    100g carrot- potong kecil dan rebus empuk
    60g kismis
    90-100ml air @ susu segar * guna air sb dah letak susu tepung

    Bahan kastard * tak buat
    1 sudu besar tepung kastard
    1 sudu besar gula - boleh add klu nak manis lg
    1/2 cawan susu segar
    - kacau semua bahan atas api hingga pekat dan masukkan dalam piping bag utk paip atas roti.

    Untuk gliss
    susu segar + madu - sebelum bakar
    butter- selepas bakar

    Cara-cara
    1. Rebus carrot hingga empuk. Toskan dan blend@kisar carrot dengan setengah dari sukatan air.
    2. Klu guna BM masukkan bahan2 lain dan pilih menu doh. Onkan dan tunggu sehingga siap.
    3. Klu guna tangan, mulakan dengan mencampurkan bahan2 kering dahulu kemudian baru bahan2 yg basah. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga bahan menjadi kentaldan elastik. * aku guna kaedah nie...tuk mixer..:)
    4. Kemudian bulatkan doh dan tutup menggunakan plastik wrap. Biarkan kembang naik 2 kali ganda dr yg asal.* aku biar selama 1 jam...sb siapkan kerja lain dulu...hehehehe
    5. Keluarkan doh, tumbuk2 keluarkan angin. Bahagikan kepada bulat2 kecil  dan susunkan didalam loyang yg telah disapukan tepung@ butter.
    6. Biarkan doh naik dua kali ganda lagi. * aku biarkan sejam lagi....sambg buat keja lain lg...hehehe
    7. Panaskan oven dahulu pada suhu 170-180 darjah. Glisskan roti yg telah naik tadi dgn campuran susu segar dan juga madu agar berkilat.
    8. Kemudian paipkan kastard di atas roti. Bakar selama 15-20minit atau hingga keemasan.
    9. Keluarkan roti dr oven dan sapukan dgn butter agar roti nampak berkilat dan cantik..then siap tuk d makan...:)

    assistant kecilku.....

    assistant ku ..merupakan pelanggan pertamaku....
    loyang dah tak buat jdi letak dalam paper cup .....

    

    Span kek Miz

    Lepas makan semlm, aku trus buat resepi span kek yg adik aku bagi...senang jer...bahan2 pon ada...sesambil aku kemas dapur boleh la buat...hehehehehe...kejap jer buat nye .......boleh ler buat makan2 sambil tgk tv nanti.....gan ada la bekal budak2 ni bawa g umah babysiter cuti2 sekolah nie ...time buat ni keja aku asyik jerit2 jer...sebab askar aku yg dua org tu asyik duk tepi mixer jaga adunan...risau aku...tapi akhirnya berjaya jugak siap...

     
    Pandangan tepi
    Resepi Span kek Miz

    Sumber : eima-ima.blogspot.com

    Bahan- bahan

    110 tepung kek
    110 gula
    4 biji telur
    1 tbs esen vanilla
    3/4 baking powerder
    25g minyak jagung
    secubit garam

    Cara-cara
    1. Pukul telur + gula dalam 10minit.
    2. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi selama 1 minit.
    3. Campurkan tepung kek + baking powerder + garam, gaul sebati.
    4. Masukkan dalam adunan telur tadi sedikit demi sedikit dan gaul gunakan spatula dengankaedah kaup balik.
    5. Masukkan minyak jagung dan gaul menggunakan spatula sehingga sebati.
    6. Griskan loyang dan tuang aduanan ke dalam loyang berukuran 8".
    7. Masak selama 30minit pada suhu 180 darjah.
    8. Setelah masak, terbalikkan loyang diatas redai kek dan biarkan selam 5 minit sebelum terbalikkan semula bagi mengelakkan kek daripada turun semula or senang cerita kempis blk....
    Pandangan atas


    siap tuk dimakan selepas ..."klik".."klik"...hehehe

    Tuesday, March 15, 2011

    Buncis Tumis Asam + Ayam

    hahahahaha...kelakar jer nama resepi nie...aku pon tak tau nak bagi nama apa ??d sebabkan aku campurkan kacang buncis + ayam jadi kte namakan jer Buncis tumis Asam + Ayam...kelakar pulak nama resepinya kan...hahahaha..peduli apa bukan nak hidang kat hotel pon...anak aku pon takkan tanya nama resepi ...heheheh..ni lauk semlm cepat dan ringkas 2 in 1...bila aku nak cepat resepi ni selalunya aku buat...ni kes blk keja anak aku yg kecik dah minta nk makan burger....aduiii...mana nak dapat burger ni baru smpai umah...ni mesti kes dah lapar ni....jadi aku pon ambik keputusan nak masak masakan  yg paling cepat..ada sayur dan lauk..so aku gabung jer...alhamdulillah tak mengecewakan siap tambah dua kali lagi budak2 ni makan...hehehe....


     

    Resepi Buncis Tumis Asam + Ayam

    Sumber : eima-ima.blogspot.com

    Bahan-bahan

    4 Kepak ayam dipotong2 ( ni jer stok ayam yg aku ade smlm)
    2 Tauhu
    10 batang buncing- potong serong2
    sedikit lobak- potong memanjang
    sedikit cili merah-potong2
    air asam jawa
    garam
    bawang putih 2 ulas- potong2 je
    bawang merah 1 ulas-potong2 je

    Cara-cara

    1. Tumis bawang merah & bawang putih hingga wangi, masukkan ayam. Bila ayam dah masak masukkan tauhu, buncis, lobak dan juga cili merah.
    2. Masukkan air asam jawa dan juga garam ,biarkan seketika . Bila dah masak boleh angkat dan hidangkan. sedap di mana bersama nasi panas...:)..senangkan...
    Sedap dan senang

    Wednesday, March 9, 2011

    Apam Show White


    N3 di pagi ni berkaitan dengan Apam..Apam snow White...cantik nama apam ni kan...tergoda dengan nama apam ni la aku baca resepinya......resepinya senang..sukatan dalam cawan..i like..:) ..buat 1/2 adunan jer...sbrnya aku dah buat bnyk kali resepi nie..tapi tak pernah pulak ambik gamb sb dulu mana ada blog...jadi yg ni aku ambik gamb pagi2 buta time slepas siapkan semua keperluan gan sarapan pagi lagipon budak2 dua org tu lum turun lagi...hehehehe...sempat lagi tu..apam nia aku buat semalam....buat sarapan pagi, tapi anak kecikku nak meggi goreng pulak....so ada dua menu la pulak pagi nie...nasib baik sempat semuanya......stop jap....nak sambg marking assignment...:)

    kiter berjumpa semua....hehehe..penat making rehat jap..rehat boleh la update blog kan...kan...kan..kalau tak memang tak sempat jer nie....so layanz...resepi ni ambik dari blog kak hana...suka buat apam ni lembut jer..biarpon dah semalaman...kite CNP  yea resepinya kat cni yea kak hana....



    apam snow white di pagi hari......


    Resepi Apam Snow White

    Resepi asal : qng10@ myresipi.com
    Sumber : kak hana

    Bahan-bahan 


    3 cawan tepung beras
    1 cawan tepung gandum
    1 paket yis (11 g)- guna brand mauripan
    2 cawan gula pasir
    2 cawan nasi
    3 cawan air
    1/2 kelapa parut putih + sedikit garam ( kukus sekejap supaya tak cepat basi )


    Cara- cara
    1. Masukkan semua bahan diatas keculai nasi, air dan kelapa. Gaul rata dan ketepikan sebentar.
    2. Kisar nasi dgn air sehingga betul2 hancur.
    3. Masukkan campuran kisaran nasi tadi ke dalam bekas tepung dan sebatikan.
    4. Perapkan selama sejam. Tutup bekas adunan dengan kain bersih/ tuala bersih.
    5. Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
    6. Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Boleh letakkan pewarna kesukaan , kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana
    apam yg lom d keluarkan d acuan nya lagi...hehehehe
    suci dan murni gitu
     

    Tuesday, March 8, 2011

    Cotton Soft Cheese Cake

    Semalam mood kerajinanku berada pada tahap yang tinggi..maka terhasil la cottoon japanese cheese cake ni...selepas siap masak ..perasaan macam nak mencuba cake yg suda lama resepinya aku lekatkan dekat pintu peti ais ku...asal ambik sayur jer aku tgk..bila la aku nak buat...dan disebab cake cream cheese ada lagi...aku pon mencuba nya...biasala kalau jarang2 buat cake...perassan takut tak jadi jer ada dalam kepala...hehehehhehe...saya budak baru belajar....tapi hasilnya tidak mengecewakan...lembutnya...gebunya....sedapnya...hehehehehehe...



    Resepi ni sebenarnya tuk loyang 8"....rupanya loyang ku bersaiz 7"....akibatnya cake nie naik tinggi sgt....last2 permukaan nya merekah siki, sebab tempat nya kecil kot...hahahahaha...pandai jer aku buat kesimpulan sendiri...tapi apa2 hal pon rasanya tidak mengecewakan.....resepi ni aku ambil dari blog mamasya...tq...





    Resepi Cotton Soft Cheese Cake

    Sumber : Alma @ MYR ; copy dr blog mamasya

    Bahan A ( 8 inci )
    250g cream cheese
    50g butter
    100ml susu segar( fresh milk)
    6 biji kuning telur
    1sdb jus lemon
    1/4 garam
    60g tepung kek/superfine - guna tepung naik sendiri
    20g tepung jagung

    Bahan B
    140g gula (granulated sugar )
    6 biji putih telur
    3/4 sdk jus lemon -ganti krim tartar

    Cara-cara
    1. Untuk Adunan A : Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair,       sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dgn  kuning telur, tepung jagung, tepung kek, garam dan jus lemon, gaul sehingga sebati ( gaul guna senduk kayu jer )
    2. Untuk Adunan B ; Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon sampai berbuih2  ( foamy).    Lepas tu, masukkan gula dan pukul lagi sehingga bertanduk ( soft peak ).
    3. Campurkan Adunan A tadi kedalam Adunan B dan kaca hingga sebati.
    4. Sediakan loyang@ tin pembakar yang bulat berukuran 8 inci dan griskan bwhnya dan tepinya salut dgn kertas baking. Tuang campuran adunan tadi dalam loyang.
    5. Bakar kek kira2 dalam masa sejam dgn cara bain marie(waterbath) pada suhu 160 degree. Lepas letak adunan dlm loyang, balut bwh hingga separuh tinggi menggunakan aluminium foil bagi mengelakkan air masuk. Then tuang air panas atas dulang pembakar lebihkurang 1/2 tinggi loyang kek. Boleh la bakar...:)
    siap tuk d bawa g kerja





    Tuesday, March 1, 2011

    Kari Ikan

    Malam semalam buat kari ikan merah......kebetulan baru dari KipMart Masai yang baru bukak....sesak sesesaknya...huhuhuhu..nasib baik sempat gak aku beli ikan....teringat hari tu terbaca blog kak hana buat kari tulang ikan....nampak sedap... jadi nak buat jugak la tapi kari isi ikan ler.....hehehehehe....kat cni mana la ada jual tulang ikan mcm kat jepun tu kan....hehehehhee..buat tak pedas jadi budak2 makan.....pagi2 nanti kuahnya boleh buat cicahroti jer.....hahaha senang kerja ....... 2 dalam 1 ......kak hana kiter CNP yea resepinya ..minta di halalkan yea...

    Resepi Kari Ikan

    Sumber : kak hana

    Bahan-bahan
    • 300g tulang ikan dan kepala ikan ( kite ganti ikan merah )
    • 2 ulas bawang merah - tumbuk kemudian campurkan dgn kari jadikan pes
    • 1 biji bawang besar - hiris
    • 2 ulas bawang putih - hiris
    • 1 sk halba campur (biji sawi, jintan putih/kasar,halba)
    • 1 inci halia - ketuk
    • 2 sudu makan kari ikan
    • 1 sudu makan atau lebih cili kisar - jika ingin lebih pedas - hana x ltk
    • Rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih)
    • Bendi@tomato - ikut suka
    • Santan pekat
    • Daun kari
    • Air asam jawa@asam keping
    • Garam, gula@perisa
    • Air
    Cara-cara
    • Basuh tulang ikan dengan jus lemon+air. Cuci bersih dan ketepikan.
    • Panaskan minyak. Tumis halba campur, rempah tumis, hirisan bawang besar, putih, halia ketuk dan daun kari. Tumis hingga naik bau.
    • Kecilkan api. Masukkan pes kari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan juga bawang merah tumbuk. Tumis sehingga pecah minyak.
    • Kemudian masukkan air, air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana. Jika suka, masukkan sayur2an seperti bendi n etc.
    • Kecilkan api. Masukkan santan pekat dan garam dan gula secukup rasa. Biarkan masak mendidih.
    • Siap utk dihidang.